torstai 23. helmikuuta 2012

Kissa Kikkuran yllätys

Posti toi tänään Kertun verikoetulokset. Odotetusti FeLV ja FIV olivat negatiiviset, kuten pitää ollakin. Mutta veriryhmän suhteen Kerttu järjesti minulle yllärin olemalla B. Lisää haastetta kasvatukseen siis. Eli katsellaan miten homma nyt sitten järjestetään. Kollia ei tarvitse välttämättä vaihtaa, mutta sitten on ekan vuorokauden verran käsinruokintaa luvassa. Voihan kikkuraista!

5 kommenttia:

  1. Miten tuo kissan veriryhmä vaikuttaa pentujen käsinruokintaan? Kiinnostavaa! :)

    VastaaPoista
  2. Tässä kopioitua tekstiä Clinivetin sivuilta:

    Kun B-veriryhmän naaraskissa astutetaan A-veriryhmän uroksella, seuraa vaikeuksia syntyville A- tai AB-veriryhmän pennuille. Pennut syntyvät näennäisen terveinä ja alkavat imeä innokkaasti. B-naaraan maidossa siirtyvät sen anti-A-vasta-aineet pentuihin. A- ja AB-pennuissa käynnistyy punaisten verisolujen hajoaminen sekä verisuonistossa että suonten ulkopuolella. Puhutaan neonataali isoerytrolyysista (NI, vastasyntyneen punasolujen hajoamisesta).

    NI on yleisin rotukissojen vastasyntyneiden pentujen menehtymisen syy. Oireet tulevat syntymän jälkeen muutaman tunnin - vrk:n aikana. Erotetaan kolme taudinmuotoa. Mitä aikaisemmin oireet todetaan, sitä vaikeammasta tapauksesta on kyse.

    äkillinen: ei mitään oireita, kuolema muutaman tunnin kuluessa imemisestä.
    nopea: pennut lopettavat imemisen kolmen ensimmäisen vrk:n aikana eivätkä kasva. Virtsan väri muuttuu keltaisesta ruskean punaiseksi (hemoglogiinia virtsassa), pennuilla anemiaa ja keltaisuutta, kuolevat yleensä ensimmäisen viikon aikana. Lievimmissä muodoissa hännän kärkeen kehityy kuolio 1-2 viikon aikana.
    oireeton muoto: hännän kärkeen kehittyy kuolio, pennut jatkavat imemistä ilman muita oireita, mutta laboratoriokokeissa voidaan todeta anemiaa ja positiivinen Coombsin koe.

    Miten NI estetään?
    Jalostuksessa voidaan valita toisilleen sopivat yksilöt. Jos halutaan B-naaraan imettävän itse pentujaan heti synnytyksen jälkeen, tulee partneriksi valita B-uros (siitosuroslistoilla B-uroksien ilmoitukset rohkeasti esiin, tämä on geneettisesti arvokas asia, teitä kaivataan). Jos B-urosta ei ole käytettävissä, on varauduttava pentujen keinoruokintaan kahden ensimmäisen vrk:n ajaksi, jolloin B-naaraan maidon luonnolliset anti-A-vasta-aineet imeytyvät A- ja AB-pentuihin. Joko koko pentue keinoruokitaan varmuuden vuoksi tai otetaan selvää pentujen veriryhmistä (istukkaveri tai pennun napaveri).

    Pentujen veriryhmän testaaminen kotona on tullut mahdolliseksi USA:ssa juuri kehitetyn testin avulla (dmslaboratories: RapidVetT-H). Testi on helppo, nopea ja säästää kasvattajalta suuren vaivan, kun tietää mitkä pennut todellisuudessa tarvitsevat keinoruokaa (keinoemon) ja mitkä voivat imeä omaa emoaan.

    Keinoruokintaan on olemassa erilaisia vaihtoehtoja: Tuttipullosysteemi vaatii kovasti kärsivällisyyttä, kaikkein varminta on mahaletkun kautta ruokkiminen (kirjoittajalta ohjeita tarvittaessa).

    VastaaPoista
  3. Kiitos infosta, en ole tuollaisesta koskaan kuullutkaan!

    VastaaPoista
  4. Ei kyllä kovin kiva yllätys tuo B-veriryhmä :/, tietää ainakin lisää hommia ekoiksi tunneiksi. Toisaalta jos on löytynyt kiva A-veriryhmän kolli, niin eipä kai sitä kannata alkaa tuon takia vaihtamaan :)

    VastaaPoista
  5. Kyllä meillä taitaa pysyä suunnitelmat ennallaan kuitenkin. Kun vain saisi ajoitettua tuon synnytyksen mun kesälomalle kesäkuussa. Eipä neiti ole joulun jälkeen nyt juossutkaan, mutta kevättä kohti :) ...

    VastaaPoista